13 Haziran 2019 Perşembe

KÜBA


Ne Zaman Gidilir, Hava Durumu Nasıl? 25 Ocak-10 Şubat 2019 tarihleri arasında oradaydık. Hava durumu 25-30 derece arasında belirtilmişti. Gündüz güneş varken denize girilebilecek kadar sıcak ama güneş gidince bazen kalın kıyafete ihtiyaç duyuyorsunuz. Sadece uçakta giymek için yanımıza aldığımız kalın kıyafetleri orada tahminimizden daha çok kullandığımız için sayı olarak yetmedi. Bence hazırlıklı gidin.
Tayfun dönemi Haziran –Eylül olarak belirtilmiş olmasına rağmen biz oradayken benzeri 60 yıl önce gerçekleşen bir tayfun meydana geldi. Gece bize yansıyan fazla belirtisi olmadı ama sabah Havana’dan ayrılırken devrilmiş ağaçlar, kopup çatıdan sallanan klima üniteleri ve bunları onarmaya çalışan insanları gördük. Yıkımın gerçek boyutunu daha sonra televizyondan izledik. Demek ki tayfundan kaçmak için garanti yokmuş.

Vize konuları nasıl? Küba için vize gerekiyor ama gözünüz korkmasın alması çok kolay oldu. Pasaportun ilk sayfasını ve 240 TL vize ücretini bankaya yatırdığımıza dair dekontu Ada Turizm’e mail attık. 3 gün sonra vize kağıtları adresimize geldi. Bu kağıtları gezi boyunca saklayın çünkü dönüşte alıyorlar.



Ayrıca Seyahat Sağlık Sigortanızı da yaptırın.
Transit Vize konusu ise; 
Eğer THY ile direkt İstanbul – Havana uçarsanız böyle bir derdiniz olmaz ama bu seçenek en pahalısı.
En ucuz bileti araştırırken AirCanada’yı bulduk ama okuduğum kadarıyla Türkiye’den alınan Küba vizesi Kanada üzerinden gidişlerde geçerli değilmiş ayrıca transit vize almak gerekiyordu o yüzden tercih etmemiştim. 
Sonunda bileti KLM-Air France ortak uçuşundan aldım. Fransa ve Hollanda transit vize istemiyor.  

Hangi Para Cinsi ile Gidelim? Küba’da para kullanımı ve alışveriş
Küba’da 2 para birimi var CUC (pesos convertibles) ve CUP (pesos)


CUP




CUC





Değer olarak 1 Cuc = 1 Dolar ve 1 Cuc = 25 Cup eşitlenmiş yani her iki paranın değeri dolara sabitlenmiş fakat siz sakın yanınızda dolarla gitmeyin çünkü %20 vergi kesiliyor. Yani 100 dolar doğrudan 80 dolara iniyor ve bunu da 0.98 den Cuc’a çeviriyorlar. Biz Euro ile gittik havaalanında 1.09, şehirde 1.1 civarında işlem gördü yani 100 Euro = 110 Cuc olarak aldık.  (2019) Kanada doları özellikle ilgimizi çekti. İnternet üzerinden bakınca 1 Kadana dolarının 0.8 den Cuc’a çevrildiği söyleniyor ama bizim gördüğümüz 1.27 oranıydı. Burada biraz kafamız karıştı ben gidecek olanlara yine de bu para birimini denemelerini öneriyorum tekrar gidersem kesin Kanada doları ile giderim.

Gelelim Küba’da para kullanımına; gitmeden önce bana söylenen, turistler sadece cuc kullanır yerli halk cup kullanır, turistlere cup kullanımı yasak şeklindeydi. Biz yerli halkın alışveriş yaptığı yerlerden para üstü olarak aldığımız cup’ları rahat rahat kullandık. Fırında, sokakta sebze-meyve satan el arabalarında, yerel pizzacılarda, wc kullanımlarında ve sokakta 3 dk müzik çalıp 2 dakikada bir para toplayan kişilerde vb.  Bunun dışında, taksiler, konaklama ve turistik marketlerde zaten fiyatları eşitlemişler yani kahve 2 cuc = 50 cup şeklinde hangi para ile öderseniz ödeyin fark etmiyor aynı değerde ödeme yapıyorsunuz. 



Alışveriş Konusu;
Her yerde kolayca market ve her markette her istediğinizi bulamayabilirsiniz. 
Bize tuvalet kağıdı, sabun, şampuan gibi şeyleri yanımıza almamız söylendi. Bunlar marketlerde gördüğüm ürünlerdi ama kalitesi konusunda emin değilim. Alışveriş yaparken market önündeki kuyruklara alışın. Hatta bir sefer su almak için kuyrukta 1 saat beklemek zorunda kaldık (markete 3 er kişi aldılar üçü işini bitirip çıkınca diğer üçü içeri girebildi) ama çok şükür her zaman bu kadar sürmüyor ama kuyrukta bekleme konusu az ya da çok yaygın diyebilirim. Bazı ürünler ve fiyatları; 0.5 lt su = 1cuc, 1.5 lt su 0.70 – 2 cuc, 5 lt su = 3 veya 4 cuc, 1 fincan Çay = 1 cuc, Kahve 1-2.5 cuc, Sabun (Dove) 0.70-2.20 cuc, ton balığı konservesi 1.6 cuc vb Ünlü içecekler Mojito ve Daiquiri 1-2.5 cuc arası mekana göre değişebiliyor.
Yemek konusu da aynı iyi bir restoranda balık veya tavuk 7-10 cuc arasında değişiyor. Havana Trinidad’a göre daha pahalı 10-15 cuc arası değişiyor.  

İnternet


Etesca ofislerinden internet kartını alabilirsiniz. Kartı özel internet noktalarında kullanabilirsiniz öyle istediğiniz her yerde değil. İnternet noktaları genelde merkezi parklar veya şansınız varsa kaldığınız hostel olabilir. Trinidad’da Plaza Major da internete bağlanamadım muhtemelen kalabalık yüzünden ama etesca ofisinin bulunduğu küçük parkta çok daha kolay oldu. Havana içinde de benzer şekilde az insanın olduğu noktalarda internete bağlanmak çok daha hızlı. 5 saatlik karttan almanızı tavsiye ederim. 1 saatlik de var. Kullandıkça süre düşüyor. Önce internete bağlanıp gelen mesajları görünce interneti kapatıyordum sonra yanıtları yazıp gitmesi için tekrar bağlanıyordum ama bir seferinde bağlantıyı kapatmayı unutmuşum süremi boş yere harcamış oldum. Biz 5 saat için 5 cuc ödedik. 


Konaklama 


KapısındaArrendador Divisayazan ve mavi deniz çapası resmi olan,  aynı zamanda Casa Particular da denilen  evler (yani evlerin %90 ı) konaklama için devlet tarafından onaylı evlerdir. Oda fiyatı gecesi 20-35 Cuc arasında değişiyor. Trinidad  20-25 cuc,  Havana 30-35 cuc ve odada 2 yada 3 kişi kalabilirsiniz..  
Biz sadece Havana'da ilk 3 gece için önden rezervasyon yaptık.Bunun dışında şehir merkezine varıp beğendiğimiz hostellerde kaldık. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder